KİMYASAL PEELING NEDİR?

 

blankHer cildin ihtiyaçları farklıdır. Zaman içerisinde ortaya çıkan, genetiğe bağlı, hastalık kaynaklı yada dış faktörlere bağlı olarak; kırışıklıklar, lekeler, istenmeyen çiller, kızarıklıklar, koyu renkli lekeler, akne ve sivilceler, akne-skar izleri oluşur. Buna bağlı olarak, cildin en üst tabakası olan epidermisteki hücre yenilenmesi giderek azaldığı için cilt yüzeyinde ölü deri hücreleri birikmeye başlar. Dolayısıyla cilt, donuk, mat ve cansız görünür. Kimyasal Peeling; yıpranmış, tazeliğini ve parlaklığını kaybetmiş cildin üst katmanını nazikçe soyan peeling tedavileri kolajen üretiminin artmasını ve cildin çok daha pürüzsüz, parlak ve genç görünmesini sağlar. Çok sayıda kimyasal peeling ajanı olmakla birlikte en sık kullanılanlar glikolik asit, alfa hidroksi asitler (AHA), triklosetik asit (TCA), salisilik asit, jesner solüsyonu ve kombinasyonlarıdır. Kimyasal Peeling uygulaması ile ciltteki akne izleri azalır, tıkalı gözenekler açılır, cilt nefes alır ve yenilenir, lekeler azalır hatta yok olur.

KİMYASAL PEELING İLE HANGİ CİLT SORUNLARI TEDAVİ EDİLİR?

Yanık ve herediter faktörlerin deride oluşturduğu kırışıklar, güneşe ve yaşa bağlı lekeler, karaciğer lekeleri, çiller, yüzdeki koyu renkli lekeler, gözaltı morluğu, melazma denilen hormonal veya gebelik lekeleri peeling ile düzeltilebilir, hatta iyileştirilebilir. Aktif aknede iyileşmeye ve akne izlerinde düzelmeye yardımcıdır. Deride oluşturulan soyulmanın ardından yeni deri gelir. Yeni gelen cildin dokusu ve rengi daha düzgün ve daha homojendir.

Kimyasal peeling tedavisinde en çok AHA olarak bilinen Alfa Hidroksi Asitler (glikolik, laktik ve meyve asitleri) tercih edilmektedir. Meyve, şeker kamışı ve süt gibi besinlerden elde edilen bu doğal asitlerle yapılan peeling tedavisinin en önemli özelliği birkaç saat içinde tamamen geçen- hafif bir kızarıklık dışında herhangi bir yan etkileri olmaması, bu nedenle de hastayı sosyal hayatından uzaklaştırmamalarıdır. TCA (trikloroasetik asit) ile orta derinlikte, fenol (karbolik asit) ile daha derin peeling yapılır, bu tedavi metotları daha farklıdır ve işlem sonrasında daha uzun bir iyileşme sürecine ihtiyaç duyulur.

KİMYASAL PEELING’İN FAYDALARI NELERDİR?

Epiart olarak Kimyasal Peeling uygulamasının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

– Gözaltı ve ağız çevresindeki çizgilerin giderilmesini sağlar.
– Gözaltı morluğunun azalmaası ve tedavisinde etkindir.
– Güneş ışınlarının zararlarının ve kalıtsal faktörlerin neden olduğu kırışıklıkları (sarkmış, derin kırışıklıklar dışında) giderilmesini sağlar.
– Yara ve sivilce izlerini giderilmesini sağlar.
– Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, çiller, doğum kontrol ilaçlarının neden olduğu lekelerin giderilmesini yardımcı sağlar.
– Cilt yüzeyinin daha taze ve berrak bir görünüme kavuşmasını sağlar.
– Cilt yüzerindeki matlığın giderilmesi ile canlı bir ifade oluşturur.
– Sivilce probleminin kontrol altına alınmasında faydalıdır.
– Akne izlerini iyileştirir, tıkalı gözenekleri açar, cilde nefes aldırır.
– İnce çizgileri azaltarak ciltte dolgun bir görünüm oluşturur.
– Dekolte ve el gibi hassas bölgelerde daha taze ve genç bir görünüm yaratılmasında.

KİMYASAL PEELING KAÇ SEANS UYGULANMALIDIR?

Epiart tarafından yapılan Kimyasal Peeling uygulamasının, cilt tipi ve ciltteki problemlere göre değişiklik göstereceğini öncelikli olarak belirtmek isteriz. Tüm bu değişiklikleri göz önünde bulundurduğumuzda uygulamadan yanıt alabilmek için 2 hafta ara ile 4-6 seans uygulanmasını öneririz.

KİMYASAL PEELING UYGULAMASINDAN SONRA BAKIM ÖNERİLERİ

Kimyasal peeling uygulamasından sonra dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı; güneş ışınlarından korunmaktır. Bunun için yüksek faktör içeren güneş koruyucu kullanmanız gereklidir. Güneş ışığının dik olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterin.
Ciltte kabuklanma olursa, kesinlikle soyulmamalıdır, kendiliğinden soyulması beklenmelidir.
Krem ve nemlendirici kullanın.
Melanin üretmesine engel olacak kremin tavsiyesini mutlaka uzmanınızdan öğrenin.
Yüzünüze sürekli dokunmaktan kaçının.
Cildi tahriş edecek hiçbir ürün kullanmayın.
Kimyasal peeling uygulamasından sonra; gereken özeni göstermeniz oldukça önemlidir. Bu sayede yapılan peeling işleminin uzun süreli dayanmasını ve iyileşme sürecinde sorun oluşmamasını sağlamış olacaksınız. Özellikle gün ışığından korunmak oldukça önemli olan bir uygulamadır. Tekrar cildinize zarar verecek ve uygulamayı bozacak sıkıntılardan korunmuş olacaksınız.

İŞLEM SONRASI SOSYAL HAYATIMA DÖNEBİLİR MİYİM?

Evet. Tedaviden hemen sonra normal yaşamınıza geri dönebilirsiniz. İşlem sonrası tedavinizi mutlaka doktorunuzun önerdiği bir güneş koruyucuyla desteklemelisiniz. Cilt hassaslaşacağı için bu dönemde güneşe karşı etkin bir korunma rutini geliştirmeniz son derece önemlidir.

LEKE TEDAVİSİNDE İSTEDİĞİM SONUCU KİMYASAL PEELING İLE ELDE EDEBİLİR MİYİM?

Leke tedavisi karmaşık bir tedavidir, ancak ilk seçenek her zaman kimyasal peeling olmalıdır. Özellikle yüzeysel lekelerde kimyasal peeling tedavisi gayet başarılı sonuçlar verir. Leke probleminin devam ettiği durumlarda peeling tedavisi farklı yöntemlerle desteklenebilir.

KİMYASAL PEELING İLE HANGİ CİLT SORUNLARI NELER TEDAVİ EDİLEMEZ?

Derideki gevşeme ve sarkmalar düzeltilemez. Kimyasal peeling işlemi yüz gerdirme, kaş kaldırma işlemlerinin yerini tutmaz. Gözkapağı düşüklüğünü gidermede de etkili değildir. Derin çukurlarda bir dereceye kadar yardımcı olabilmektedir. Küçük çukurlar ve izlerde ise çok etkilidir.

HANGİ BÖLGELERE KİMYASAL PEELING UYGULANIR?

Yüz, boyun, göğüs, eller ve kollarda oluşan cilt problemlerine kimyasal peeling uyuglanabilir.

NASIL UYGULANIR?

Yüz, boyun, göğüs, eller ve kollara uzmanın seçimi ve hastanın derisinin durumuna göre bir asit solüsyonu seçilerek hastane şartlarında uygulanabilir. Deri, yağlarından arındırıldıktan sonra tedavi alanına uygulama yapılır. İşlem esnasında 5-10 dakika kadar hafif yanma ve batma görülebilir. İstenilen sonuçları elde etmek için birkaç seans gerekebilir.

KİMYASAL PEELING SONRASINDA BEKLENEN DURUMLAR NELERDİR?

Kimyasal peelingin derinliğine bağlı olarak ciltte, hafif veya güneş yanığı benzeri reaksiyon oluşur. Yüzeysel tipte 1-5 gün süren kızarıklıklar ve hafif soyulmalar olur. Derin tiplerde ödem ve deride gerginliğin yanı sıra kahverengi bir tabaka oluşumunun görülmesi normaldir. Bu tabaka 7-10 günde soyulur.

KİMYASAL PEELING HANGİ DURUMLARDA UYGULANMAZ?

Peeling yapılacak yüzeyde açık uçuk bulunuyorsa, derin güneş yanığı, açık yara ve enfeksiyonlar varsa, daha önceden o bölgede soyma işlemi yapılmışsa bu yöntem kullanılmaz. Ayrıca Roaccutane tedavisi gören ya da yakın zamanda görmüş kişilere kimyasal peeling uygulanmaz.