KIRIŞIKLIK BAKIMI NASIL YAPILIR?

 

blankGenç kişilerin, genetik ve Hormonal etkenler olmadığı sürece yüzdeki kırışıklıklar konusunda şikayetleri azdır, fakat yaşla birlikte cildimizde nem azalması ve Kolajen liflerdeki bozulmalar nedeniyle küçük kırışıklıklar oluşmaya başlar. Dinamik çizgiler, yüz ifade çizgileridir; mimik hareketleri sırasında (kaş çatma, konuşma, gülme…) cilt altındaki küçük kasların kasılmalarıyla oluşur. İşte bu kırışıklıklar, kasların kasılmasıyla mimik çizgilerinin derinleşmesi şeklinde derin kırışıklıklara dönüşür ve zamanla kalıcı kırışıklıkları oluşturur. Bu çizgiler erken dönemde tedavi edilmesiyle düzeltilebilir.

KIRIŞIKLIK NASIL OLUŞUYOR VE NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?


Cilt sağlığınızı etkileyen, yüzde erken kırışıklık oluşumuna zemin hazırlayan faktörler şunlardır:

İnsan hayatında birçok problemin yapı taşı olan stres cilt kırışıklıklarında da kendisini gösterir. Stres, üzüntü ve depresyon cildi yaşlandırır. Güneş ışınları, Kolajen yıkımına yol açan enzimlerin aktivasyonunu arttırır. Bu nedenle uzun süreli güneş teması olan kişilerde Kolajen daha hızlı yıkıma uğrar, ciltte incelme ve kırışıklık oluşur. Güneş ışınları kahverengi lekeleri ve damarsal genişlemeleri de (Telenjektazileri) arttırır. Beslenme alışkanlıkları da cilt sağlığı açısından önemli bir noktadır. Bol kafein tüketimi, alkol tüketimi, tütün tüketimi, hazır gıdalar tüketimi gibi durumlar ciltte yağlanma yaptığı gibi ilerleyen yaşlarda yüzde kırışıklıklara da neden olur. Çevre kirliliği de bireye geçen sorunlardan biridir. İnsan hayatında suyun yeri bambaşkadır. Günde en az 2 litre su içmek sıradan bir birey için olmazsa olmazlardandır. Yeteri derecede su tüketilmemesi de cilt kırışıklarına zemin hazırlayan durumlar arasında yer alır. Göz çevresi kırışıklıklarının ana nedeni göz kısma hareketidir. Bu hareketlere bağlı olarak, diğer bölgelere göre zaten daha ince olan göz çevresi derisinde şekil bozukluğu ve kırışıklık gelişir. Bir insanın biyolojik yaşı arttıkça Kolajen ve Elastin yapım hızı azalır, yıkımı artar. Menapoz döneminde ise östrojen hormonundaki azalmaya ikincil olarak bağ dokusu yapımı ve derinin elastikiyeti azalır,  kırışıklık artar. Hormonal hastalıklar ve aşırı kilo alımı da deri altındaki bağ dokusunun yapısını bozar. Kırışıklarla savaşmanın başlıca yolu cildi doğru nemlendirmektir. Kolajen ve Elastin bileşenleri içeren ürünleri kullanmak bu noktada çok önemlidir. Şeker cildin düşmanları arasında olan bir besindir, Cildin daha parlak ve sağlıklı bir yapıda olması için kandaki şeker miktarının sürekli kontrol altında tutulmasına özen gösterilmelidir. Şeker bağışıklık sistemini zayıflatırken bakterilere karşı savaşan antikorların üretimini baskılayabilir. Zayıflayan bağışıklık sistemi ciltte lekeler, sivilce ve aknelere yol açabilir. Yine şekerli içecekler de cildin kurumasına neden olabilir. Makyaj yüzde uzun süre kalmamalıdır. Gün içinde üst üste ve aşırı derecede makyaj yapılmamalıdır. Özellikle yatmadan önce yüz mutlaka temizlenmelidir. Çünkü yüzünüzde makyajla uyuduğunuz zaman, cildinizdeki gözenekler tıkanır ve cildinizde oluşan Sebum (cildinizin kirleri atmakta kullandığı madde) tıkalı gözeneklerden çıkamaz, bu da cildinizde sivilcelerin oluşmasına sebep olur ayrıca cildinizi çabuk yaşlandırır  ve gözlerde İritasyona sebep olabilir. Temizlenen cilde nemlendirici sürülmelidir. Makyaj yapılacağı zamanda cilt önce temizlenmeli sonra nemlendirici sürülüp cildin nemlendiriciyi emmesi beklenip ardından işleme geçilmelidir. Ayrıca hava kirliliği, enfeksiyonlar, sigara içmek ve bazı Hormonal faktörler yaşlanma sürecini hızlandıran en önemli faktörlerdir. Kırışıklıkların oluşmasında yer çekiminin de etkisi vardır.

KİMLERE UYGULANABİLİR?

18-65 yaş arası herkese uygulanabilir. Özellikle yüz ve boyundaki kırışıklıkların toparlanması için kullanılır. Gebe ve emzirenlerde ise uygulanması önerilmez. Erken önlem alınmayan derinleşmiş çizgiler ve kırışıklıklar için ek uygulamalar yapılabilir.